Insecten in Amsterdam en omgeving  
 

De Kevers - orde Coleoptera
[koleon is Grieks voor schild, bedekking: schildvleugeligen. De voorvleugels zijn verhard en dienen als schild, bescherming]

  algemene info kevers in de ivn-tuin andere websites en boeken
fotoalbum: loop-, aas- en  bladsprietkevers, zwartlijven
vuur-, weekschild- en  bastaardweekschildkevers, bok-en kniptorren bladhaantjes, lieveheersbeestjes,  spektorren en snuitkevers
 
Startpagina
Inleiding
Haften
Libellen
Sprinkhanen
Wantsen en Cicaden
Gaas-, Elzen- en Schorpioen- vliegen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Schietmotten
Vliegen en Muggen
Wespen
Bijen
Kevers
Overige insecten
Spinachtigen:
Spinnen
Hooiwagens

Overige ongewervelden

 

Dit is wereldwijd de insectenorde met het grootste aantal beschreven soorten, alleen in Nederland komen al meer dan 4000 soorten voor.

Kevers hebben verharde voorvleugels, de dekschilden,  die over de vliezige achtervleugels liggen. De dekschilden sluiten op elkaar aan en vormen zo een naad over het midden. De dekschilden beperken het vochtverlies enigszins, waardoor kevers ook in drogere omstandigheden kunnen leven. Vrijwel alle kevers hebben bijtende monddelen.

Kevers hebben een volledige gedaanteverwisseling, er is een popstadium. De larven zijn vaak rupsachtig met drie paar poten.


Wat doet een kever in de tuin?

Kevers kunnen planteneters of vleeseters zijn. Onder vleeseters zijn er de jagers, die hun prooien vangen, en aaseters die van kadavers eten. Vaak leven de larven van hetzelfde voedsel als de volwassen kevers.

Lieveheersbeestjes helpen de tuinier door bladluizen te eten.