Insecten in Amsterdam en omgeving  
 

De Sprinkhanen - orde Orthoptera
[orthos is Grieks voor recht: rechtvleugeligen. De voorvleugels zijn recht]

  algemene info sprinkhanen in de ivn-tuin andere websites en boeken
fotoalbum: veld-, sabel- en doornsprinkhanen
 
Startpagina
Inleiding
Insecten:
Haften
Libellen
Sprinkhanen
Wantsen en Cicaden
Gaas-, Elzen- en Schorpioen- vliegen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Schietmotten
Vliegen en Muggen
Wespen
Bijen
Kevers
Overige insecten
Spinachtigen:
Spinnen
Hooiwagens

Overige ongewervelden

 

Sprinkhanen vormen samen met de krekels de orde Orthoptera. Krekels komen hier (alsnog) niet aan bod. In Nederland worden de sprinkhanen door drie families vertegenwoordigd:

  • Sabelsprinkhanen: de vrouwtjes hebben een lange, sabelvormige legboor, beide geslachten hebben lange sprieten. De meeste soorten maken geluid door de vleugels over elkaar te wrijven.
  • Doornsprinkhanen: hebben korte sprieten en een verlengd halsschild, dat als een doorn over het achterlijf ligt. Ze hebben kleine, gereduceerde voorvleugels. Ze maken geen geluid
  • Veldsprinkhanen: hebben korte sprieten, geen verlengd halsschild en normaal ontwikkelde voorvleugels. Ze maken geluid door de achterpoot langs de vleugel te bewegen.
Sprinkhanen hebben een onvolledige gedaanteverwisseling,  de onvolwassen exemplaren (nimfen) lijken sterk op de volwassen sprinkhanen. De vleugels verschillen wel, maar dit is niet altijd duidelijk te zien.

Wat doet een sprinkhaan in de tuin?

Voedsel.
Veld- en doornsprinkhanen zijn vegetarisch, sabelsprinkhanen kunnen vegetarisch of omnivoor zijn. Veel veldsprinkhanen eten overwegend gras. Veel veld- en doornsprinkhanen zitten lager in de vegetatie, op de bodem, terwijl sabelsprinkhanen vaak wat hoger zitten.
Voortplanting
Veld- en doornsprinkhanen leggen de eieren in de grond, sabelsprinkhanen in een plant of ook in de bodem. Doornsprinkhanen overwinteren als nimf of imago, de anderen overwinteren als ei.