Insecten in Amsterdam en omgeving  
 

De Vlinders - orde Lepidoptera
[lepis is Grieks voor schub: schubvleugeligen. De vliezige vleugels zijn bedekt met kleine schubjes]

  algemene info nachtvlinders in de ivn-tuin
macro's en micro's
andere websites en boeken
fotoalbum: familie Geometridae:
spanners
familie Erebidae:
spinneruilen
familie Noctuidae:
uilen
overige macro's
microvlinders
 
Startpagina
Inleiding
Insecten:
Haften
Libellen
Sprinkhanen
Wantsen en Cicaden
Gaas-, Elzen- en Schorpioen- vliegen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Schietmotten
Vliegen en Muggen
Wespen
Bijen
Kevers
Overige insecten
Spinachtigen:
Spinnen
Hooiwagens

Overige ongewervelden

 

Vlinders worden onderverdeeld in drie groepen: dagvlinders, macronachtvlinders en de micronachtvlinders. De meeste vlinders die je in de tuin tegenkomt zijn uiteraard dagvlinders, maar er zijn ook enkele nachtvlinders die overdag vliegen. De antennes van dagvlinders zijn knotsvormig, nachtvlinders kunnen draadvormige, geveerde en soms ook knotsvormige antennes hebben.


Wat doet een vlinder in de tuin?

Voedsel voor vlinders.
Vlinders hebben een lange roltong, waarmee ze vloeistoffen kunnen opzuigen, vast voedsel eten ze niet. De typische tuinvlinders halen nectar uit de bloemen, later in het seizoen kun je ze ook op rottend fruit aantreffen, waar ze het vocht uitzuigen. Soms wordt ook van plasjes water gedronken. Er zijn echter ook vlinders die je niet zo gauw op bloemen zult aantreffen; ze drinken honingdauw van bladluizen, vocht van boomknoppen en bloedende bomen, en zelfs van mest en vocht van dode dieren wordt wel gedronken.
Voortplanting
Naast drinken is de andere kernactiviteit van een vlinder gericht op de voortplanting: baltsen, paren en eitjes leggen. Vlindermannen bezetten vaak een klein territorium waaruit ze andere mannen verjagen. De eitjes worden door de vrouwen gelegd op een waardplant: dat is een plant die de rups tot voedsel dient. Niet elke plantensoort is daarvoor geschikt. Sommige rupsen zijn zo kieskeurig dat ze slechts van één plantensoort eten (monofaag), andere eten van alleen van planten uit één familie (oligofaag) en er zijn ook minder kieskeurige, die van veel soorten planten eten (polyfaag).
Rupsen in de tuin
Je hebt pas rupsen in de tuin als er voor die bepaalde soort de juiste planten staan. De rupsen van de bekendste tuinvlinders als dagpauwoog, atalanta, kleine vos leven van brandnetel. Het is dus zaak ergens in een hoekje van de tuin wat brandnetels te laten staan. De rupsen van de koolwitjes leven op planten van de kruisbloemenfamilie (brassicaceae), waartoe ook alle koolsoorten behoren. De damastbloem hoort tot deze familie en kan eventueel in de tuin als waardplant dienen.