Ransuilen verblijven al heel lang in het Flevopark. 's Winters wordt er vaak door groepjes in bepaalde bomen geslapen. Ook is er regelmatig gebroed door een paartje. De laatste jaren is er geen broedgeval gesignaleerd. Misschien door gebrek aan nestruimte of door de toenemende recreatiedrukte, ook het voedselaanbod (muizen) kan een rol spelen. Ransuilen maken zelf geen nest, maar gebruiken oude nesten van kraaien.

Op 9 september 2001 liep ik tegen twee Ransuilen op, die in een Es zaten te slapen. Hieronder drie plaatjes, de eerste twee zijn van dezelfde uil, het laatste van de tweede die wat hoger zat:
close-up startplaatje
iets verder weg
borstveren patroon Hoewel de kleuren niet helemaal natuurlijk zijn, kun je hier wel de mooie donkere tekening op de borstveren zien.