geluidsopname - 16 kb  geluidsbalk weg


De Koekoek is voor mij altijd onlosmakelijk verbonden geweest met het Flevopark. De laatste jaren hoorde ik hem weinig meer, maar in mei 2002 was hij dan weer ouderwets aanwezig, rondvliegend en zingend. Het blijft een genot om naar die ver dragende, zomerse zang te luisteren.
Op 20 mei 2002 kwam ik erachter dat de luidruchtigheid te maken had met de aanwezigheid van een rivaal: ik hoorde twee Koekoeken roepen. Even later had ik het geluk getuige te zijn van het volgende tafereel, terwijl ik op een omgevallen Wilgenstam aan de slootkant zat, uitkijkend op de begraafplaats (zuid):
Boven mijn hoofd zong een Koekoek. Deze vloog na korte tijd in een kleine Eik op de begraafplaats, pal voor me, waar het zingen werd hervat. Tot er van de overkant een tweede Koekoek de Eik invloog en zoiets als "Groeg" zei, wat klonk als een Koekoekiaans scheldwoord. Nummer 1 vertrok dan ook direct, luttele seconden later gevolgd door nummer 2. De twee rivalen hebben vervolgens nogal achter elkaar aan gezeten aan de overkant van de begraafplaats en verdwenen richting noordkant. Enige tijd later kwam één van de twee terug en vloog in een klein struikje naast de Eik dat ingepakt was door de Stippelmotrups. Hier werd smakelijk van gegeten en als besluit werd er nog even gezongen.
De plaatjes zijn van de eerste Koekoek in de Eik en van de rupsenetende Koekoek:
in de Eik startplaatje
van voren

in de Stippelmotstruik
Bij zo'n overvloed gaat men zich in het voedsel wentelen:
op de rug of
op de buik
en weer eten
gedistingeerde heer na de maaltijd

het voedsel  Deze al vrij grote Stippelmotrupsen hebben zich uit een boom in het Flevopark laten zakken. Het Fluitenkruid is inmiddels ook al ingepakt. Misschien heeft Christo de kunst van het inpakken wel van deze rupsen afgekeken.

De Koekoek zit ook vaak hoog in de boom en dat ziet er weer anders uit. De volgende twee plaatjes en de geluidsopname zijn gemaakt op 17 mei 2002, van een zingende Koekoeksman, hoog in een Wilg bij de sloot langs de begraafplaats, zuidkant park.
strak in het pak
met afhangende vleugels

Op 9 April 2006 probeer ik hommels te fotograferen op de net bloeiende Hondsdraf en dan komt er ineens een Koekoek in de boom zitten. Nog nooit heb ik zo vroeg in het jaar een Koekoek gezien en uitgerekend nu, in dit koude voorjaar waar de lente een maand achter zichzelf aansloft. "Bofkont" zei ik tegen mezelf. De Koekoek zei niks, het leek me dat ze meer belangstelling voor de vele Tjiftjaffen had en daaruit concludeerde ik dan weer dat het wel een dame zou zijn. Maar dat zijn slechts speculaties.
Wil je dit plaatje in groter formaat bekijken (1024 x768, 134 kb) klik dan hier.