zang - 16 kb  roep - 12 kb  geluidsbalk weg

Grasmussen vind je langs de oever van het  Nieuwe Diep, bij de Merwedekanaaldijk, in de dichte oevervegetatie, Vlierstruiken en Essen. Vaak nogal verstopt, maar een zingende man laat zich meestal wel zien en kan ook mooie baltsduikvluchtjes maken.

Hieronder vier plaatjes van een Grasmusman in een Es, gemaakt op 6 mei 2002 (geluidsopname zang kort daarvoor gemaakt):
startplaatje
van opzij
van opzij
rugzijde

De volgende opnames zijn allen gemaakt in juni 2000:
Grasmus in het riet opname 16 juni 2000.
twee Grasmussen in vlierstruik  opname 11 juni 2000.
roepende Grasmus  opname 16 juni 2000. Dit plaatje hoort bij de geluidsopname "roep", je hoort het krassend roepen. Dieper in de Vlierstruik zit een Heggenmus.
jonge Grasmus  opname 17 juni 2000. Jonge Grasmussen hebben - evenals de vrouwtjes - een bruine kap. De mannetjes hebben een grijze kap.
jonge en volwassen Grasmus  opname 17 juni 2000. Het jong ziet de bui al hangen, en jawel, hij werd weggejaagd.

Grasmus en Braamsluiper lijken wel wat op elkaar. De Braamsluiper heb ik nooit in de directe omgeving van het Flevopark gezien of gehoord, ze zitten wel in het gebied, omsloten door Ringweg, Spoordijk en het Universiteitscomplex Watergraafsmeer ("Anna's gebiedje"). De Braamsluiper zit daar dicht bij de spoordijk in de Braamstruiken en van binnenuit de struiken kun je zijn "rateltje" horen, zoals de zang vaak wordt genoemd. Braamsluipers laten zich zelden zien en daarom hier de geluidsopname van de zang, die erg verschilt van de Grasmuszang:
zang Braamsluiper  gemaakt op 6 mei 2002 (16 kb).