geluidsopname - 24 kb  geluidsbalk weg

Twee plaatjes van een zingende Fitis, 9 april 2001, zuidkant park:
links opzij startplaatje
rechts,schuin van voren

Zingende Fitis bij de "kromme zwembadsloot", opname 19 april 2000. Hoort bij geluidsopname.

Fitis en Tjiftjaf lijken erg veel op elkaar, maar hun zang is totaal verschillend.

De volgende foto's zijn gemaakt op 14 mei 2000. Locatie: sloot langs begraafplaats (zuidkant), dit plekje is een "vogelbadhuis". Er kwamen hier meer vogels een bad nemen, het was erg warm.
in water   
uitvergroot
op stam (na bad)
uitvergroot
De video was niet erg duidelijk en ik had achteraf moeite met identificeren van de vogel en hulp ingeroepen van een ervaren vogelaar. Hier is zijn reactie :
"Ik heb naar de vogel gekeken en heb het sterke vermoeden dat het een Fitis is. De streping op de onderzijde wordt veroorzaakt of door het feit dat de vogel nat is of door modder die is blijven plakken na het nemen van een bad. Het gezicht, look (Engels..), of smoel is typisch voor een Fitis. Vogelaars gebruiken daar de term jizz voor (van general impression & size), algehele indruk, smoel, gevoel, kortom datgene wat niet te vangen is in woorden."
De verklaring voor de strepen op de borst - die een Fitis niet heeft -  lijkt me heel plausibel en ik heb deze foto's hier geplaatst om aan te geven hoe je als onervaren vogelaar in de praktijk tegen de nodige problemen op kunt lopen. 
Met dank aan Jan van der Laan (website: A Twitchers Homepage).