geluidsopname - 62 kb  geluidsbalk weg

 Startplaatje  Boomklever tussen op de grond liggende stammetjes, opname 3 maart 2001.

De zang van de Boomklever kun je in het voorjaar soms als een juichkreet door het park horen schallen: "tjoeiee tjoeiee". Op de geluidsopname (5 maart 2001) hoor je het korte "twiet twiet", van een Boomklever die bovenop een nestkastje zit.  Het klagende "oeiiet" is van een Koolmees.
Zoals de naam al aangeeft kun je hem aantreffen op boomstammen en takken, waar hij even behendig op naar boven als naar beneden klautert.
Het zuidelijk deel van het park huisvest twee paartjes Boomklevers, in het noordelijk deel ben ik ze nooit tegengekomen.
Boomklevers zijn holenbroeders en gebruiken natuurlijke holten, oude Spechtenholen of nestkastjes. Als de opening te groot is, wordt deze met modder gedeeltelijk dichtgemetseld.

In het voorjaar van 2002 heeft een paartje een oud Spechtenhol in bezit genomen en het gat kleiner gemaakt. Het gaat hier om het beroemde "Artikel 461 WvS " Spechtennest uit 1996. Het nest was zo laag bij de grond en aan de rand van een drukbewandeld pad, dat er ter beveiliging een groot hekwerk omheen is geplaatst toen de jongen wel erg luidruchtig van zich lieten horen.
Nu zit dus de Boomklever er in en inmiddels zijn de jongen al flink groot, maar nog niet luidruchtig. Een plaatje van ouder bij nest met jong snavel wijd opengesperd, gemaakt op 19 mei 2002:
ouder bij nest   de oudervogel ziet er wat gehavend uit. Ik vermoed dat het verenpak beschadigd is geraakt door de scherpe metselranden van het nest.

Hieronder volgen 4 plaatjes (7 maart 2001) van een Boomklever die witte larfjes uit de boomschors van een Lariks "hakte":
kop naar beneden onder of boven maakt niets uit
klaar voor de slag
toeslaan
iets wits in de snavel

Zorgzame buurtbewoners hangen 's winters  in het zuidelijk deel van het park overal vogelvoer in de  bomen.  Hieronder een serie plaatjes van een Boomklever die het zich wel laat smaken, gemaakt op 26 februari 2001:
op de voederstok
altijd waakzaam
hmmm.. ziet er lekker uit
hebbes
snel met de buit er vandoor