Wantsen en Cicaden - Hemiptera

Alle insecten in deze orde hebben stekende monddelen, waarmee ze dierlijk of plantaardig sap op kunnen zuigen.

ONDERORDE HETEROPTERA
Het gemeenschappelijk kenmerk van de Heteroptera is, dat de voorvleugels (indien aanwezig) zijn opgebouwd uit twee delen: het voorste deel is hoorn- of leerachtig en het achterste deel is vliezig. De vleugels worden plat over het achterlijf gevouwen.
Binnen de wantsen zijn weer verscheidene groepen te onderscheiden, die in uiterlijke verschijningsvorm nogal van elkaar verschillen. Zo heb je de zwemwantsen, waartoe het Bootsmannetje behoort, de oppervlaktewantsen met daarin de Schaatsenrijders, Bedwantsen etc.

Op deze pagina enkele soorten uit de groep SCHILDWANTSEN:

Op het startplaatje een Dolycoris baccarum (familie Pentatomidae),die op verscheidene soorten planten voorkomt. Zuigt vnl. aan bloemen en vruchten. Hier op Paarse dovenetel, rand grasveld bij de kromme zwembadsloot, 23 April 2004. Wordt in navolging van de Duitse naam wel eens Bessenwants genoemd.

Tot dezelfde familie behoren deze parende Koolwantsen  (Eurydema oleracea). Je ziet hier de twee kleurvarianten: op de donkere ondergrond zijn de vlekken en strepen of wit of roodoranje. De Koolwants is te vinden op Kruisbloemigen, waartoe ook de koolsoorten behoren. Het plaatje is gemaakt op 1 Mei 2004 bij het boomvalkenweitje. Hier stond veel Look-zonder-look en ik zag er meerdere parende en vrijgezelle Koolwantsen.

Sehirus bicolor behoort tot de familie Cydnidae. Komt voor op Lipbloemigen.

ONDERORDE HOMOPTERA
De voorvleugels zijn of vliezig of verhard. In rust worden de vleugels als een dakje over het lichaam gevouwen.
Ook hier meerdere groepen. Het geluid van de Zangcicaden zal iedereen die in de zomer wel eens naar het zuiden van Europa is afgereisd, bekend zijn. In ons land komen deze soorten niet voor.
De Schuimcicaden (Cercopidae) danken hun naam aan de schuimmassa waarmee de nimfen (onvolwassen stadium) zich omhullen. Dat zijn de spuugbeestjes.
Tot deze familie behoort de Bloedcicade  (Cercopis vulnerata), een algemene soort. De nimfen van deze soort leven onder de grond op plantenwortels. Deze volwassen Bloedcicade zat op een Brandnetelblad, boomvalkenweitje, 1 Mei 2004. Er zijn enkele soorten die sterk op de Bloedcicade lijken, belangrijk is het precieze patroon van de rode vlekken.