Kikkers en Padden - Anura

Op 1 April 2004 ging ik eens bij de dwarssloot over de begraafplaats kijken of er al kikkerdril in de sloot was. Dat was niet het geval, maar ik werd aangenaam verrast door een grote verzameling parende padden. Het was een nogal onoverzichtelijke kluit, enkele paren zaten aan de oppervlakte, maar ook veel op de bodem. Moeilijk vast te stellen hoeveel, maar in ieder geval meer dan 10 exemplaren. Veel geluid werd er niet bij gemaakt, een enkel maal hoorde ik zoiets als "ok". Ik had mijn camera die middag niet bij me en ben 's avonds rond een uur of zeven nog eens gaan kijken. Het paringsfeestje was nog steeds in volle gang. De paartjes aan het oppervlak kon ik niet dicht benaderen, dan lieten ze zich naar de bodem zakken. Hierbij toch twee redelijk gelukte opnamen, de kleur is wat naar het blauw verschoven:

paar van boven startplaatje
paar van opzij
De mannetjes zijn een stuk kleiner dan de vrouwtjes.

Op 4 April 2004 ben ik opnieuw gaan kijken en inmiddels bleken ook de bruine kikkers hun bruiloftfeestje te hebben gevierd: tussen de eisnoeren van de padden lagen grote klodders kikkerdril. Een bruine kikker had zich daaronder verstopt, stak de kop boven water en nam mij argwanend op om vervolgens schielijk onder eigen toekomstig kroost weg te duiken.
De eieren van de twee soorten zijn goed van elkaar te onderscheiden, padden maken lange eisnoeren en bevestigen die aan waterplanten, kikkers maken klonten eieren:
eisnoer van pad
kikkerdril en paddensnoeren

Gewone padden en Bruine kikkers planten zich in dezelfde tijd van het jaar voort, in Maart en April, groene kikkers (Meerkikker, Middelste groene kikker en Poelkikker) doen dat later, in Mei, Juni. Meer informatie kun je vinden op de site van RAVON (Reptielen, AmfibieŽn en Vissen Onderzoek Nederland). Bij de soortinfo wordt ook het geluid weergegeven.
De AmfibieŽngids van Europa, NŲllert, uitgever Tirion, is een uitstekend naslagwerk en te leen in de Openbare bibliotheek Indische Buurt. Naar verluidt geeft de KNNV uitgeverij in 2004 de "Veldgids amfibieŽn en reptielen" uit. De veldgidsen reeks van deze uitgeverij is altijd klasse!