Libellen - Odonata

De Libellen zijn in twee groepen gesplitst: de Juffers (gelijkvleugeligen) en de Echte Libellen (ongelijkvleugeligen). Deze groepen verschillen in de bouw van kop, vleugels en lichaam.

Op kleur komen: nadat de laatste vervelling van de larve heeft plaatsgevonden en daaruit de libel tevoorschijn komt (uitsluipen), heeft deze nog niet de uiteindelijke kleur. Afhankelijk van de soort kan dit proces van op kleur komen dagen tot weken duren. Is de uiteindelijke kleur eenmaal bereikt, dan noemt men dat "uitgekleurd".

Van de Juffers is het Lantaarntje in Nederland de meest algemene soort. In de vlucht herken je het Lantaarntje aan de zwarte rugzijde van het achterlijf met aan het eind een lichtgekleurde ring, vandaar de naam. Het beestje meet ruim 3 centimeter.

De plaatjes op deze pagina zijn het resultaat van een Lantaarntjes-sessie in de berm van de ringvaart, op de hoek van Valentijnkade en Kramatweg, op 25 Juni 2003. Er vlogen daar meerdere exemplaren rond, in de berm en oevervegetatie. Eentje kwam zelfs behulpzaam op mijn mouw zitten, maar dat filmt niet echt lekker.

Het startplaatje  is van een uitgekleurd exemplaar.
Bij jonge mannetjes zijn de lichte strepen van het borststuk niet blauw, maar lichtgroen.
Bij uitgekleurde vrouwtjes kan de ring op het achterlijf ook (donker)bruin zijn, de kleur van de lichte strepen op het borststuk kan dan uiteenlopen van groen tot allerlei varianten in het geel en bruine kleurgebied.
De combinatie blauwe ring en bruinige strepen op het borststuk komt alleen bij jonge vrouwtjes voor, hiervan twee plaatjes:
jonge vrouw van boven
jonge vrouw opzij

Het volgende plaatje is gemaakt op 28 Juli 2003, van twee parende Lantaarntjes bij het nieuwe watergebiedje bij de Amsterdamse brug.
paringsrad 
Bij de gewone oeverlibel staat een korte uitleg over de paring bij Libellen. De vorm van het paringsrad is bij de Juffers iets anders dan bij de Echte libellen.