Vlinders - Lepidoptera

Van de blauwtjes familie zijn in Nederland het Boomblauwtje en Icarusblauwtje de meest algemeen voorkomende soorten.

Bij het mannetje is de bovenkant van de vleugels blauw, bij de vrouwtjes of egaal bruin of bruin met blauwe bestuiving. Bovendien heeft het vrouwtje gekleurde vlekken op de bovenkant van de vleugels, het mannetje heeft die niet. Bij beide geslachten is de onderkant van de vleugels bruingrijzig met een ingewikkeld vlekkenpatroon.

Evenals het Bruin zandoogje is ook het Icarusblauwtje vaak te zien bij de kruidenstroken rond de grasvelden van de zuidkant van het park. Ook bij het nieuwe watergebiedje bij de Amsterdamse brug kwam ik ze wel tegen.

Twee plaatjes van een mannetje, gemaakt op 26 Augustus 2003 bij het watergebiedje:
met open vleugels startplaatje
met gesloten vleugels 

Niet altijd laat het Icarusblauwtje zijn stralende schoonheid zo goed zien, soms is het beeld wat fletser, of door lichtomstandigheden of doordat het om een al wat ouder, afgevlogen exemplaar gaat (man, 6 Augustus 2003, watergebiedje):
met open vleugels 
met gesloten vleugels het witte driehoekje wijst naar twee zwarte vlekjes, de zgn. wortelvlekken, een determinatiekenmerk van het Icarusblauwtje.

Twee plaatjes van een vrouwtje:
open vleugels  kruidenstrook zuidkant park, 4 September 2003.
half gesloten vleugels  ook hier zijn de wortelvlekken op de voorvleugel zichtbaar. Plaatje gemaakt op 28 Juli 2003, bij het watergebiedje.