Insecteneters - Insectivora

Egels zijn 's nachts actief en de kans op een waarneming is dan ook het grootst als je op een mooie avond in het volle maanlicht een rondje door het park loopt. Onder deze omstandigheden zag ik eens een Egel met grote snelheid een grasveld in het zuidelijk deel van het park oversteken.
Van Oktober/November tot Maart/April gaan ze in winterslaap, die wel enkele keren voor een korte periode wordt onderbroken.

De Egel is in Nederland een beschermde diersoort, wat o.a. inhoudt dat je ze niet zelf thuis mag verzorgen. Er zijn in Nederland meerdere Egelopvangcentra met een vergunning, waar je zieke, gewonde of verzwakte egels naar toe kunt brengen.

Zelf ben ik in het zuidelijk deel van het park twee keer midden op de dag een jonge egel tegengekomen, waarvan ik het idee had dat het dier zonder hulp de winter niet zou doorkomen. De eerste keer was op 3 januari 2001, de tweede keer op 27 Oktober 2003. Het januari-egeltje was duidelijk verzwakt, bij het oktober-egeltje twijfelde ik, maar het beestje leek door honger elke natuurlijke schuwheid te hebben verloren. Dit, gevoegd bij de lage temperaturen, overdag 8°C en 's nachts rond of onder het vriespunt, deden me besluiten het beestje toch maar mee te nemen. Het plaatje is van dit egeltje gemaakt, terwijl ze naar me toe liep.
Beide egels heb ik naar het egelopvangcentrum in Amstelveen gebracht, beide keren bleek het om een jong vrouwtje te gaan, met te weinig vet op de ribbetjes (je kon de ribben direct onder de huid voelen) om de winter heelhuids door te komen. Vermeldenswaard is verder nog dat beide diertjes een paar teken hadden - blijkbaar een veel voorkomende soort in het park.

Waarschuwing: geef egels NOOIT MELK, daar kunnen ze ziek van worden!

Webadressen:
Stichting Egelopvang Amstelveen met o.a. nuttige tips wanneer een Egel wel of niet hulp nodig heeft.
VZZ - Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming onder soorteninfo vind je bij de egel o.a. adressen van egelopvangcentra in Nederland.