Knaagdieren - Rodentia

Najaar 2003 vertelde een regelmatige bezoekster van het Flevopark me dat ze in Augustus een Eekhoorn had gezien, op het pad net over het bruggetje, waar hij parmantig om zich heen zat te kijken. Op 6 November 2003 meldde Auke Jansen via AVN dat hij die ochtend een Eekhoorn door de toppen van het zgn. uilenbosje had zien rennen. Op 19 November 2003 zag ik zelf dan eindelijk dit leuke beestje, terwijl hij zat te eten van de zaadjes van een Esdoornachtige (vermoedelijk Spaanse Aak) langs het pad parallel aan de Valentijnkade.

Op de website van de Amsterdamse afdeling van de KNNV wordt n.a.v. de waarneming van Auke Jansen gezegd dat er jaarlijks wel meldingen van een Eekhoorn in het Flevopark binnenkomen. Het zou hier om zwervende exemplaren gaan. Maar wie weet, misschien komt het er nog eens van en vestigt dit prachtige diertje zich permanent in het park.

Twee plaatjes van de zaadjes etende Eekhoorn, zwart-wit omdat mijn videocamera nare paarse randen in het beeld maakte (hoog in de boom, met tegenlicht, daar kan mijn camera niet mee overweg):
etend startplaatje
reikend

Op AVN kwamen daarna nog twee meldingen van de Eekhoorn binnen, beide keren werd het dier gepest door Halsbandparkieten. 17 December sprak ik een vrouw, die 's winters de vogels in het park bijvoert met pinda's etc., enigszins verstopt in opengewerkte zuivelpakken, opdat kraaien en eksters er niet gelijk mee vandoor gaan. Zij had daags ervoor de Eekhoorn gezien (ook weer gepest door de halsbandparkieten) en was nu op die plek wat zaad aan het uitstrooien. Later op de middag, tegen vier uur zag ik de Eekhoorn, die blijkbaar in het zonnetje een middagdutje had gedaan in een oud kraaiennest, aan de rand bij de Valentijnkade. Zijn kopje stak boven het nest uit en al snel kwam hij naar beneden rennen. Daar groef hij op verschillende plekken in de grond, maar als hij op zoek was naar zijn provisiekasten, dan op de verkeerde plek of hij was bestolen. Ik zag tenminste niet dat hij eten tevoorschijn haalde. Ja, dan moet je boom weer in of daar nog iets te snoepen valt:

niks gevonden 
op naar een ander plekje 
weer in de boom 
De laagstaande zon is verantwoordelijk voor de speciale lichteffecten.