Vlinders - Lepidoptera

Het gehakkelde zit em in de vleugelvorm, een uniek kenmerk van de Gehakkelde aurelia. Verder heeft de vlinder op de onderkant van de achtervleugel een opvallend wit open rondje, wat lijkt op een liggende letter C. De Engelsen zien er meer een komma in en persoonlijk denk ik dat het een haakje is om alle heldendaden aan op te hangen. Je bent gewaarschuwd: ik heb een erg subjectieve kijk op deze vlinder, het is mijn absolute favoriet, een vlinder met persoonlijkheid: koning, straatvechter en clown.

Dat het startplaatje,  van een brave vlinder op een bloem, op de Nieuwe Oosterbegraafplaats ipv in het Flevopark is gemaakt kan dan ook geen toeval zijn (14 Augustus 2002).

Evenals het Landkaartje bezocht ook een Gehakkelde aurelia het vochtige plekje bij het boomvalkenweitje, op 27 Juli 2001. Maar waar het Landkaartje nogal rustig aanrommelde ging de Aurelia als een beest tekeer. Onder heftig vleugelgeklapper werd alles wat in de weg lag omver geschoffeld, weggeharkt of in gepord. Terwijl ik lag te filmen was ik blij dat ik een maatje groter was dan deze vlinder.
Hiervan twee plaatjes, die helaas de aktie niet kunnen laten zien.
vleugels dicht wat een mooie schutkleur, erg handig voor de overwintering. Maar jammer dat het "heldenhaakje" nou net weer zo opvalt.
ten aanval 

Het lijkt er ook op dat de Gehakkelde aurelia geen andere oranje/bruin gekleurde individuen in zijn buurt duldt. De ontsnapte Dryas julia werd keer op keer door een Gehakkelde aurelia van de bloempjes gestoten, terwijl de Dryas qua vleugelspanwijdte toch wel wat groter is.
Een echt huzarenstukje zag ik op 15 juni 2003. Boven de sloot langs de begraafplaats, bij het wilde paadje, vloog een Vroege glazenmaker zijn rechte baantjes. Tussen de bomen aan de andere kant van het pad fladderde een Aurelia. Maar bij tijd en wijle fladderde het vlindertje recht in de baan van de Vroege Glazenmaker, waarop er even een Gehakkelde Glazenmaker kluwen in de lucht heen en weer schoot, tot de zaak in twee componenten uiteenviel. Tussendoor bezette de Gehakkelde aurelia een uitkijkpost  hoog in een boom.
De Gehakkelde aurelia, niet te missen!